Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai      »      MTSZ      Természetjáró      Turista magazin      TuristaShop      Kéktúra      Gerecse50      Kéktúrázás napja

 

Mi az Országos Kékkör (OKK)?

A mintegy 2550 kilométeres Országos Kékkör Magyarország leghosszabb, egybefüggő túraútvonala, végig a kék sáv jelzésen, amely három kéktúramozgalmat egyesít:

  • az ország északi részén átívelő Országos Kéktúrát (OKT),
  • a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát (DDK),
  • valamint az Alföldi Kéktúrát (AK).

Bővebb információ: www.kektura.hu és www.termeszetjaro.hu.

^ Oldal tetejére

 

Mi az Országos Kékkör Szolgáltatóhálózat?

Az OKK nyomvonalán kialakításra kerülő természetjáró és kerékpáros szolgáltatóhálózat az ökoturizmus fejlődését, a túraútvonal látogatószámának növekedését, valamint a nyomvonal körzetében működő szolgáltatók működését, fejlődését hivatott elősegíteni.

Bővebb információ itt található.

^ Oldal tetejére

 

Mi a Természetjáró Kedvezménykártya (TEKA)?

A Magyar Természetjáró Szövetség által kibocsátott TEKA-kártyával a túrázók az OKK nyomvonalán és országszerte kedvezményesen vehetnek igénybe szolgáltatásokat, illetve vásárolhatnak termékeket azokon az elfogadóhelyeken, amelyek csatlakoztak az OKK Szolgáltatóhálózathoz.

^ Oldal tetejére

 

HOGYAN ismerem meg az elfogadóhelyeket?

Az elfogadóhelyek a kihelyezett figyelemfelkeltő zászlók és ajtómatricák alapján ismerhetők meg. Továbbá a www.termeszetjaro.hu oldalon találhatók meg a TEKA menüpont alatt, az elfogadóhelyeket felsoroló listában, illetve a térképen feltüntetve. Az egyes elfogadóhelyekre kattintva részletes leírás olvasható róluk bővebb információkkal (árak, megközelítés, képek, stb.).

 

^ Oldal tetejére

 

Hogyan vehetem igénybe a kedvezményeket,

ha már van TEKA-kártyám?

Az elfogadóhelyeken a kiválasztott szolgáltatás megvásárlása előtt fel kell mutatni a kártyát, amelyet a szolgáltató ellenőriz és megállapítja a kedvezményre való jogosultságot. Ezt követően a szolgáltató a TEKA-kártya vonalkódját egy leolvasóeszközzel beolvassa vagy beírja a kártya adatait az erre szolgáló nyilvántartásba. Mindezek után kerülhet sor a kedvezményes ár megállapítására, illetve a szolgáltatás igénybevételére.

A kedvezmények csak aktív kártyával vehetők igénybe, a kártya érvényességének lejártát követően már nem lehet kedvezményes szolgáltatásokat igénybe venni.

^ Oldal tetejére

 

Mennyibe kerül a TEKA-kártya?

  • A TEKA-kártya éves díja bruttó 4 900 Ft.
  • Érvényes MTSZ tagszervezeti tagsággal rendelkező egyesületi tagok részére a kártya ára bruttó 1500 Ft/év. A kedvezményes árú TEKA-kártya az egyesületi vezetőn keresztül igényelhető, a www.turistashop.hu oldalon történő online vásárláshoz az egyedi kuponkód megadása szükséges, amelyet az adott tagszervezet vezetőjétől lehet megigényelni.

^ Oldal tetejére

 

Meddig érvényes a TEKA-kártya?

A kártya érvényességi ideje 13 hónap, a tetszőlegesen megválasztott induló hónaptól kezdődően.

^ Oldal tetejére

 

Kell-e űrlapot kitöltenem a TEKA-kártya vásárlása során?

A TEKA-kártya értékesítésének folyamatából 2023. május 15-ével kivezettük az űrlap használatát, ezzel is megkönnyítve a vásárlás folyamatát. Kérlek, hogy a  megrendelés leadásakor a teljes nevedet használd. A megjegyzésben jelezd, amennyiben nem a saját nevedre, vagy több névre kéred a TEKA-kártyát. Nevezd meg a kedvezményezettet és add meg a hozzá tartozó e-mail címet is.

^ Oldal tetejére

 

Mennyi időbe telik, amíg kézhez kapom a megvásárolt kártyát?

A kártya várható postázása 15 munkanap.

A TEKA-kártya minden esetben elsőbbségi postai küldeményként érkezik a megadott szállítási címre, a többi megrendelt terméktől függetlenül!

^ Oldal tetejére

 

Ha már igényeltem TEKA-kártyát,
mikortól tudom a kedvezményeket elérni?

A kártya kézhezvételével azonnal elérhetők a kedvezmények, nincs szükség aktiválásra.

^ Oldal tetejére

 

Gyerekeknek is lehet TEKA-kártyát igényelni?

Kártyát minden 18. életévét betöltött természetes személy, illetve a 14. életévét be nem töltött kiskorú, továbbá 14 és 18 életév közötti fiatalkorú személy részére törvényes képviselője jogosult igényelni.

^ Oldal tetejére

 

Hány fő veheti igénybe a kedvezményeket a kártyával?

A kártya névre szóló, így csak a tulajdonosa jogosult kedvezmények igénybevételére az elfogadóhelyeken.

^ Oldal tetejére

 

Mit tegyek, ha elveszett, vagy ellopták a kártyámat?

A kártyabirtokos köteles a Magyar Természetjáró Szövetség felé írásban bejelenteni (kartya@termeszetjaro.hu) legkésőbb a bejelentés alapjául szolgáló körülmény bekövetkezését követő 8 napon belül, ha a kártyát ellopták, elveszítette, avagy megrongálódott. A bejelentést a kártyabirtokos kizárólag saját nevében teheti, kivéve, ha 18. életévét nem töltötte be. Ez esetben gondviselője teheti meg az írásbeli bejelentést.

A bejelentésnek tartalmaznia kell az érintett kártya számát, a kártya birtokosának teljes nevét, telefonszámát, e-mail címét, az érintettség pontos okát, helyét és dátumát.

^ Oldal tetejére

 

Változás történt az adataimban, mi a teendőm?

Ha a kártya igénylésekor bejelentett személyes adatokban változás következett be, a kártyabirtokos köteles azt a Magyar Természetjáró Szövetség felé írásban bejelenteni (kartya@termeszetjaro.hu), legkésőbb a változás bekövetkezését követő 8 napon belül.

^ Oldal tetejére

 

Minden évben új kártyát kell igényelnem akkor is,
ha az előző évben már regisztráltam, és igényeltem kártyát?

Igen, évente újra kell igényelni a kártyát, illetve a kártyadíjat is újra be kell fizetni.

^ Oldal tetejére

 

Mit takar a „Kerékpár Pont”-szolgáltatás?

Több elfogadóhelyen helyeztünk el kerékpárosoknak szánt műszaki elsősegélycsomagokat, amelyek a kisebb javításokhoz szükséges alapvető szerszámokat tartalmazzák. Található bennük villáskulcs- és csavarhúzókészlet, kónusz- és pedálkulcs, racsni- és lánctisztító, valamint további hasznos eszközök. Igény esetén – a TEKA-kártya felmutatásakor – a „Kerékpár Pont”-szolgáltató köteles a műszaki elsősegélycsomagot térítésmentesen rendelkezésre bocsátani, hogy a benne található eszközök segítségével a kártyabirtokos a szükséges javításokat elvégezhesse kerékpárján. (A Kerékpár Pont nem köteles a javításban segédkezni.) A művelet végeztével a műszaki elsősegélycsomagot és teljes tartalmát vissza kell szolgáltatni a Kerékpár Pontnak. A Kerékpár Pontok a www.termeszetjaro.hu oldalon találhatók meg a TEKA menüpont alatt, az elfogadóhelyeket felsoroló listában (egyéb kategória), illetve a térképen feltüntetve.

 

^ Oldal tetejére

 

Csatlakozni szeretnék az OKK Szolgáltatóhálózathoz elfogadóhelyként, mi a teendőm?

A TEKA kedvezményrendszerébe várjuk szálláshelyek (kemping, panzió, szálloda, turistaház, vadászház stb.), éttermek, kulturális és egyéb intézmények csatlakozását az ország bármely területéről. A belépés térítésmentes, feltétele a partneri regisztrációs adatlap kitöltése, aláírása és visszaküldése.

Bővebb, a csatlakozással kapcsolatos információk és dokumentumok dokumentumok itt találhatók.

^ Oldal tetejére

 

Nem találtam meg a választ a kérdésemre.
Hol és hogyan tudok segítséget kérni?

Az igénylők, illetve kártyabirtokosok számára információkérés céljából az alábbi csatornák állnak rendelkezésre:

^ Oldal tetejére